Η συγχώρεση αρχίζει εκεί που τελειώνει η κατάκριση

Τις προάλλες παρακολουθούσα δύο παιδιά που τσακώνονταν. Ως συνήθως, μάλωναν για κάτι ασήμαντο. Ο διάλογος ήταν κάπως έτσι:

“Είσαι βλάκας!”

“Κι εσύ το ίδιο!”

“Όχι όσο εσύ!”

“Αλήθεια; Έτσι νομίζεις;”

Όταν τελείωσε αυτή η λογομαχία, χώρισαν, ακολουθώντας διαφορετικούς δρόμους.

Όταν επέστρεψα στο ίδιο σημείο, δέκα λεπτά αργότερα, τα παιδιά έπαιζαν πάλι μαζί, έχοντας ξεχάσει εντελώς το επεισόδιο. Ούτε μούτρα, ούτε πληγωμένος εγωισμός, ούτε μομφές, ούτε σκάλισμα του παρελθόντος, ούτε αντεγκλήσεις. Μετά από μια σύντομη και ειλικρινή ανταλλαγή αρνητικών συναισθημάτων και ένα ακόμη πιο σύντομο χρονικό διάστημα για να ξεθυμάνουν, τα παιδιά είχαν ξεχάσει τα πάντα.

Τα παιδιά είναι σαφέστατα πολύ πιο ανεξίκακα από τους μεγάλους. Κάπου στο δρόμο προς την ενηλικίωση φαίνεται ότι γινόμαστε ειδικοί στο να κρατάμε κακία, να υπερπροστατεύουμε το ευάλωτο Εγώ μας και να μη συγχωρούμε. Αποθηκεύουμε στη μνήμη μας λάθη και αδικίες και είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να τα χρησιμοποιήσουμε σαν πυρομαχικά. Γινόμαστε επιδέξιοι αντιρρησίες, με ακλόνητη άποψη για το τι είναι σωστό. Είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε την κάθε μάχη, κι όταν δεν την κερδίζουμε, αρχίζουμε αμέσως να σχεδιάζουμε την εκδίκησή μας.

Η συγχώρεση έρχεται μόνο όταν καταφέρνουμε να ταυτιστούμε με τους άλλους και να παραδεχτούμε ότι έχουμε κι εμείς αδυναμίες και την ίδια δυνατότητα να κάνουμε λάθη.

Όλοι κατηγορούν τη μνήμη τους, κανείς δεν κατηγορεί την κρίση του.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Leo Buscaglia Γεννημένοι να αγαπάμε Στοχασμοί για την αγάπη

The URI to TrackBack this entry is: https://mybellavista.wordpress.com/2011/07/01/%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%b3%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b5%cf%83%ce%b7-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%ce%b5%ce%ba%ce%b5%ce%af-%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%8e%ce%bd%ce%b5/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLeave a comment

  1. Πάντα είναι βάλσαμο οι στοχασμοί του “γκουρού της αγάπης”!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: