Μην κρίνετε σήμερα με βάση τις αναμνήσεις του χτες (Leo Buscaglia)

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είμαστε, σε μεγάλο βαθμό, προϊόντα των αναμνήσεών μας. Χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε πλήρως, περασμένες εμπειρίες βρίσκουν τρόπο να παρεισφρέουν σε ένα διαρκώς επεκτεινόμενο ιστό, που παγιδεύει το παρόν και επιδρά στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τώρα τη ζωή. Προτού να είμαστε, ήμασταν, έτσι οι νέες ιδέες περνάνε μέσα από το φίλτρο παλιών αντιλήψεων. Όταν επιχειρούμε να εδραιώσουμε το σήμερα, πέφτουμε άθελά μας στο τέλμα του χτες.

Αλλά υπάρχει ελπίδα. Κανείς δεν είναι μονίμως προγραμματισμένος από πριν. Όλοι έχουμε τη δυνατότητα να αφομοιώσουμε νέες εμπειρίες. Αλλά για να το κάνουμε, πρέπει να  δώσουμε μάχη με τις αναμνήσεις μας και να μειώσουμε τη δύναμή τους. Αν δεν θέλουμε να είναι το μέλλον μας μια απλή επανάληψη του παρελθόντος μας, πρέπει να έχουμε επίγνωση της δυνατότητας του παρελθόντος να επηρεάζει τη συμπεριφορά μας. Μόνο τότε θα είμαστε ελεύθεροι να δημιουργήσουμε το μέλλον μας.

************************************************************************************************************************************

Η μνήμη μας είναι ένα τέρας, εσείς ξεχνάτε…αυτή όχι. Απλώς αρχειοθετεί τα πράγματα. Τα φυλάει για σας ή τα κρύβει από σας…και ανακαλεί ό,τι θέλει, όποτε το θέλει. Νομίζετε πως εσείς έχετε μνήμη, αλλά στην πραγματικότητα εκείνη έχει εσάς! (JOHN IRVING)

Advertisements

The URI to TrackBack this entry is: https://mybellavista.wordpress.com/2010/11/07/%ce%bc%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b5-%cf%83%ce%ae%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%b1-%ce%bc%ce%b5-%ce%b2%ce%ac%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bc%ce%bd%ce%ae%cf%83/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: